The first visitors test the route.

The first visitors test the route.

The secret corridor

The secret corridor.

The main entrance to the new space.

The main entrance to the new space.

It has been a momentous day at Handel House as we have opened Handel’s front door on Brook Street to visitors. This is something we hope to achieve in the long term but at the moment it is a temporary 6 month arrangement due to the building work. In order to extend the lift shaft to give level access to the Hendrix Flat the normal, reception area at the back of the building has had to be closed. Whilst on paper temporarily losing the loos and lift is a huge disadvantage having the front door open is simply brilliant. In fact if I had to chose I’d take the front door every time. It is making visits here truly magical. The long, dimly lit, panelled corridor is so evocative and sets the scene perfectly for what a visitor is about to discover. Suddenly the building and Handel’s use of it makes sense. Somehow the building even seems bigger.

But my cup seriously overfloweth today as the internal opening to the Learning Studio has been knocked through and I was able to have my first glimpse of the space from inside the museum rather than from the scaffold. Altogether overwhelming, although as someone pointed out if this is the excitement level about a front door and a hole in the wall imagine opening the Hendrix Flat – I may need to take a sedative! But it isn’t just the end result that has inspired me today so have the staff and builders. A big thank you to those that have corralled computers, ship-shaped shops, persuaded posters and worked minor miracles to keep it all real here.

Enthusiasm: Beyond excitement
Progress: Absolutely bloody brilliant
Quote: “So can I use this chamber pot?”